Smutni lepiej rozpoznają twarze

24 sierpnia 2011, 12:08

Smutni ludzie gorzej wypadają w zadaniach wymagających myślenia abstrakcyjnego czy zapamiętywania listy słów, ale pod jednym względem z pewnością biją bardziej zadowoloną część ludzkości na głowę – lepiej rozpoznają twarze (Consciousness and Cognition).



Wzrost aktywności pewnego genu sprzyja kamicy nerkowej

19 kwietnia 2012, 10:48

Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Waszyngtona w St. Louis odkryli, czemu niektórzy ludzie są bardziej niż inni podatni na tworzenie kamieni nerkowych (EMBO Journal).


Jabłka na straży nastroju

19 lutego 2013, 09:51

Młodzi ludzie, którzy jedzą więcej warzyw i owoców, są spokojniejsi, szczęśliwsi i obdarzeni większym wigorem.


Rogówkowy dowód sądowy

30 grudnia 2013, 09:20

Ludzie potrafią rozpoznać twarze osób z odbicia w rogówce fotografowanych.


Agencja ochrony konsumentów Rospotrebnadzor przestrzega przed robieniem sobie selfie

28 października 2014, 18:16

Kurski oddział rosyjskiej agencji ochrony konsumentów Rospotrebnadzor przestrzega, że młodzi ludzie powinni unikać robienia sobie selfie, by nie zarazić się wszami głowowymi. Co więcej, urzędnicy uważają, że taka moda fotograficzna jest główną przyczyną rozprzestrzeniania się pasożytów wśród nastolatków.


Telefon wykryje depresję

16 lipca 2015, 12:55

Depresję można wykrywać, analizując aktywność związaną z telefonem komórkowym. Psycholodzy z Northwestern University odkryli, że należy spojrzeć na liczbę minut oraz lokalizację korzystania z urządzenia.


W tym biurze każdy dzień jest dniem ze zwierzęciem

1 kwietnia 2016, 06:16

W ramach projektu relaksowania zespołu szanghajska firma zajmująca się marketingiem internetowym pozwala pracownikom zabierać ze sobą do biura zwierzęta.


Pomogło im krzyżowanie z wilkami

7 grudnia 2016, 11:28

Mastify tybetańskie mogą przeżyć powyżej 4 tys. metrów, bo dawno temu skrzyżowały się z wilkami szarymi, których areały sięgały na takie wysokości już ponad 20 tys. lat temu.


Przez kofeinę kawa zwiększa ochotę na słodycze

25 sierpnia 2017, 10:33

Kofeina czasowo zmniejsza zdolność kubków smakowych do wykrywania słodyczy, przez co pokarmy i napoje wydają się mniej słodkie. To z kolei sprawia, że na takie właśnie produkty mamy większą ochotę.


Komu powierzamy swoje sekrety?

4 kwietnia 2018, 08:06

Ktoś, kto chce, by powierzano mu tajemnice, powinien być raczej asertywny i współczujący niż entuzjastyczny i grzeczny.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy