Smutni lepiej rozpoznają twarze
24 sierpnia 2011, 12:08Smutni ludzie gorzej wypadają w zadaniach wymagających myślenia abstrakcyjnego czy zapamiętywania listy słów, ale pod jednym względem z pewnością biją bardziej zadowoloną część ludzkości na głowę – lepiej rozpoznają twarze (Consciousness and Cognition).
Wzrost aktywności pewnego genu sprzyja kamicy nerkowej
19 kwietnia 2012, 10:48Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Waszyngtona w St. Louis odkryli, czemu niektórzy ludzie są bardziej niż inni podatni na tworzenie kamieni nerkowych (EMBO Journal).
Jabłka na straży nastroju
19 lutego 2013, 09:51Młodzi ludzie, którzy jedzą więcej warzyw i owoców, są spokojniejsi, szczęśliwsi i obdarzeni większym wigorem.
Rogówkowy dowód sądowy
30 grudnia 2013, 09:20Ludzie potrafią rozpoznać twarze osób z odbicia w rogówce fotografowanych.
Agencja ochrony konsumentów Rospotrebnadzor przestrzega przed robieniem sobie selfie
28 października 2014, 18:16Kurski oddział rosyjskiej agencji ochrony konsumentów Rospotrebnadzor przestrzega, że młodzi ludzie powinni unikać robienia sobie selfie, by nie zarazić się wszami głowowymi. Co więcej, urzędnicy uważają, że taka moda fotograficzna jest główną przyczyną rozprzestrzeniania się pasożytów wśród nastolatków.
Telefon wykryje depresję
16 lipca 2015, 12:55Depresję można wykrywać, analizując aktywność związaną z telefonem komórkowym. Psycholodzy z Northwestern University odkryli, że należy spojrzeć na liczbę minut oraz lokalizację korzystania z urządzenia.
W tym biurze każdy dzień jest dniem ze zwierzęciem
1 kwietnia 2016, 06:16W ramach projektu relaksowania zespołu szanghajska firma zajmująca się marketingiem internetowym pozwala pracownikom zabierać ze sobą do biura zwierzęta.
Pomogło im krzyżowanie z wilkami
7 grudnia 2016, 11:28Mastify tybetańskie mogą przeżyć powyżej 4 tys. metrów, bo dawno temu skrzyżowały się z wilkami szarymi, których areały sięgały na takie wysokości już ponad 20 tys. lat temu.
Przez kofeinę kawa zwiększa ochotę na słodycze
25 sierpnia 2017, 10:33Kofeina czasowo zmniejsza zdolność kubków smakowych do wykrywania słodyczy, przez co pokarmy i napoje wydają się mniej słodkie. To z kolei sprawia, że na takie właśnie produkty mamy większą ochotę.
Komu powierzamy swoje sekrety?
4 kwietnia 2018, 08:06Ktoś, kto chce, by powierzano mu tajemnice, powinien być raczej asertywny i współczujący niż entuzjastyczny i grzeczny.